sâmbătă, 20 iunie 2009

GOBLÉN (goblenuri) ~Tapiserie, broderie sau ţesătură artistică făcută din fire colorate, reprezentând o imagine plastică.(DEX) Exemplu de pasiune, rabdare si simt artistic, goblenul reprezinta o arta.

Coaserea Pictura cu acul in ochi de goblen numita si broderie de goblen, s-a bucurat si se bucura de o mare atractivitate. Prelucrarea se realizeaza fie in cusatura goblen punct norvegian, fie in cusatura petit point (punct mic), fie in combinatie cu amandoua.
Broderia goblen la punct mic pe panza de 100 ochiuri/cm² se realizeaza prin coasere cu firul in doua (sau cu doua fire din cele sase ale firului de muline).
Punctul de goblen norvegian pe panza de 100 ochiuri/cm² se realizeaza cu firul in trei si cu doua impunsaturi alaturate peste doua fire de panza.
Pentru panzele mai rare, cusatura se realizeaza in acelasi mod dar cu numar crescut de fire. Un model de goblen se poate coase si folosind cele doua feluri de ochiuri in combinatie. De regula fata, mainile si picioarele se executa in punct mic pentru a se putea cuprinde toate detaliile iar partea cea mai mare din goblen se executa cu punct norvegian. In aceasta situatie tabloul capata dimensiuni mai mari si cu detalii bine redate.

Spalarea si calcarea Spalarea goblenului duce la eliminarea tensiunilor acumulate in timpul coaserii, la eliminarea murdariei si la inviorarea culorilor. Uscarea se face in stare intinsa iar cand este preuscat se calca pe spate peste o panza alba, subtire din bumbac.

Inramarea tabloului Pentru inramarea tabloului este nevoie de o placa de lemn de esenta tare (placaj) la marimea tabloului cusut. Placa se asaza pe dosul goblenului iar marginile de rezerva ale panzei se pun in asa fel incat sa se poata lipi pe dosul placii cu clei. Bineinteles, trebuie sa se aiba grija ca liniile de tesatura sa fie drepte si paralele, atat in lung cat si in lat iar liniile de broderie, de asemenea. Atat timp cat cleiul de pe spatele placii nu s-a uscat, aceste linii se pot corecta prin tragere.

Goblenurile se pot realiza dupa diagrama cat si dupa panza imrimata.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu